Valg av lengde på kobbel

Hvorfor har linens lengde mye å si?

av Karianne - www.poteterapi.com

Da det ikke er naturlig for hunder å gå i bånd er dette en ferdighet som må øves på, fra valpen kommer i hus. Vi vil at hunden skal assosiere linen med noe positivt, og ikke som en forhindring til å utforske.

 

En stadig stram line vil føre til økt stress i hunden. Dette fordi den vil føle seg «fanget». En hund som lærer seg å å gå i stramt bånd, vil fortsette med dette. Da stramt bånd betyr at det er slik en kommer seg fremover. Når man møter andre hunder og båndet strammes vil ofte angrep være det beste forsvar, dette fordi hunden vil oppleve at den ikke er fri nok til å bruke sitt språk på en god nok måte.

Er linen for kort (under 2m), har man allerede gitt hunden en aneldning til å dra. Dette fordi du er høyere enn hunden og linen vil bli for kort. Det er derfor å anbefale å bruke en line på 3-5 meter. På denne måten kan hunden få snuse og utforske i linens radius, når det er rom for dette. Ved passeringer kan man be hunden om å gå ved siden av mens dere passerer. Husk at dette må øves på. Hunden trenger ikke å få gå bort til andre hunder, det er lurt å vise hunden hva som er forventet av den når dere møter andre. Skap derfor avstand og ikke gå rett mot andre hunder. Ingen hunder må hilse på alle de møter..

Bruk linen som en sikkerhet og ikke som korrigering. Gi den slakt bånd og belønn når hunden tar kloke valg; snuse i bakken, selv skape avstand til andre, gå med deg, se på deg osv. Dette kan belønnes med belønningsord også, som «bra», «flink» osv. Da må de trenes inn slik at hunden assosierer ordene med belønning. Du kan og bruke PREMACK prinsippet for å forsterke en atferd du vil ha mer av. Det handler om å vise hunden at det lønner seg å engasjere seg i det vi vil. Ofte kalt «bestemors lov». Du kan få dessert, men da må du spise middagen først.

Men tilbake til linens lengde. Noen vil kanskje tenke at det er styrete å gå med en slik line, det er det ikke. Med litt øvelse og refleksjon over hvordan man håndterer linen vil man oppleve at turene blir mer harmonisk. Hunden kan snuse og utforske i linens radius når det er rom for det, den kan gå ved siden av deg når det kreves (må øves på!) og den kan få gå fritt der der er mulig. Mange opplever at turene blir mye bedre når de bruker en line på 3-5 meter. Og du; husk at turene med hunden er for hunden.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.