Treningsmetoder
Share
Hver måned så har vi i samarbeid med Karianne på poteterapi en spalte om hundehold som vil berike ditt og hunden din sitt liv!
Sjekk ut nettsiden til poteterapi! www.poteterapi.com
Belønningsbasert trening er den treningsmetoden som ofte blir kalt positiv trening, og som de fleste oppdaterte hundetrenere forholder seg til. Forskning viser at dette også er treningsmetoden som er til det beste for hunden, da den fokuserer på å positiv forsterke atferd vi vil ha mer av. Vi legger miljøet tilrette slik at hunden kan mestre øvelsen/atferden, og sørger for at atferd vi ikke vil ha oppstår. Husk at det vi øver, blir vi bedre på. Veldig kort oppsummert finnes det to måter å trene hund på; belønningsbasert eller «balansert» (straffbasert).
I 2017 ble det utgitt to uavhengige vitenskapelige oversiktsartikler som oppsummerte 20 ulike forskningartikler om treningsmetoder. De tok for seg effekten treningsmetodene har på hundens velferd og atferd, samt studier som har tatt for seg hvor effektive disse er. Resultatene viste en klar sammenheng mellom bruk av straffbaserte metoder, aggresjon og stress. Du kan lese mer under kilder.
Vi holder oss på den positive bane, nemlig alle metodene som finnes under den belønningsbaserte paraplyen. Belønningsbasert trening passer for ALLE, vi lærer alle BEST gjennom positiv forsterkning. Husk at det er det enkelte individet som bestemmer hva det forsterkes av. Det er her mange gir opp og sier «min hund kan ikke trenes belønningsbasert», noe som faktisk ikke er tilfelle. Du må bare finne den rette forsterkeren, motivasjonen og samtidig se til at hunden både forstår det dere trener på OG holdes under stressterskelen sin. Ingen kan lære om de føler seg utrygg eller stresset. Derfor er det viktig å vite om motbetinging og systematisk desensitivisering. Motbetinging betyr å tilføre velbehag, da bruker vi ofte mat eller leker, systematisk desensitivisering er gradvis tilvennning. Brukes ofte for å hjelpe hunden med atferdsproblem som feks frykt.
Det er mange metoder der ute, og verktøykassen kan aldri bli full nok av verktøy. Samme som vår huslige verktøykasse; hammer til å hamre, sag til å sage, støvsuger til å støvsuge og rake til å rake plenen. Jeg skal ikke gå dypt inn på alle, men plante noen frø og gjøre deg obs på at her er det et hav av muligheter. Og husk; det er ikke utstyret som skal trene hunden. Så unngå aversiver som kjeft, straff og påføre hunden ubehag, smerte osv.
Shaping: her er vi ute etter å gradvis forme hundens atferd mot et spesifikt mål. Her brukes det ofte, men ikke alltid, en klikker som en markør for å vise hunden at atferden den tilbyr er den vi er ute etter. Shaping er også mentalt stimulerende og kan hjelpe hunden med å utvikle sine kognitive evner, og vise initiativ, da den må «gjette» hva atferd den blir markert og belønnet for.
Lokking: Her lokker vi rett og slett hunden, stort sett med godbit, i posisjonen vi vil ha hunden i. Enkelt forklart. Vær obs på når, og hvorfor, du lokker. Vi vil jo ikke at hunden skal bli avhengig av å se godbiten for å feks komme på innkalling. I noen situasjoner er derimot lokking en god metode. Husk at ved lokking kommer godbiten FØR ønsket atferd, mens skal vi lære inn et signal («kommando») som hunden forstår må belønningen komme ETTER at atferden er utført.
Do as I do: Hunder er sosiale lærere, og forskning viser at hunder faktisk lærer best gjennom å imitere andre. Do as I do er en gøy treningsmetode som er verdt å sjekke mer ut. Det er en metode som ikke krever så mange repetisjoner som mange andre metoder, og hunden lærer ved å kopiere det du gjør. Det er Claudia Fagezzo som står bak denne metoden.
Choice and control: også kalt start/stopp knapper eller husbandry, handler om å gi hunden kontroll og valg i feks håndteringstrening eller ved veterinær besøk. En metode som gjør at ubehaget/frykten hunder kan føle ved håndtering forsvinner da vi lærer den til å kommunisere med start og stopp signaler. Istedefor å tvinge hunden til feks kloklipp, børsting osv så vir vi den en form for medvirkning, som igjen gir trygghet. Metoden er meget utbredt i feks dyrehager, og det sier sitt i hvor effektiv den er!
Target: handler om å lære hunden å berøre et objekt med en kroppsdel. Feks en post it lapp med snuten, bak/forbena på et objekt, håndtarget osv. Brukes ofte sammen med klikker.
Capturing: betyr å fange atferd hunden selv tilbyr for så å forsterke denne. Kan sammenlignes med omvendt psykologi, atferd vi utfører for vi VIL og man får belønning for den vil bli ekstra forsterket.
En måte å belønne på, uten å bruke godbiter eller leker, er å bruke Premacks prinsipp. Som kort fortalt handler om å bruke en mer ønskelig atferd for å forsterke en mindre ønskelig atferd. Populært kalt bestemors lov: du kan få dessert, men må spise middag først. Tanken er at det er mer sannsynlig at vi gjør noe vi egentlig ikke vil gjøre hvis det fører oss nærmere noe vi virkelig ønsker. En enkel, men kraftig måte, å trene hund på.
Jeg er fan av å lære gjennom lek, da frigis endorfiner og det positive samspillet bidrar til å skape en tryggere relasjon. Som med det meste i livet må vi bruke sunn fornuft og reflektere litt når vi kjenner på en usikkerhet ift valg av treningmetoder. Er det til det beste for hunden min? Hadde jeg tolerert å bli behandlet slik? Belønningsbasert trening er det beste for dyrevelferden, men husk hundetrening ikke er regulert. Hvem sim helst kan kalle seg det, så sjekk utdannelse, kompetanse, referanser og vær kritisk ift hvem du tar råd fra, går på kurs hos osv.
Kilder:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1558787817300357?via%3Dihub
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168159117302095
https://blogg.forskning.no/hun-om-hund/treningsmetoder-for-hund--hva-sier-forskningen/1636052
https://www.companionanimalpsychology.com/2023/06/what-are-reward-based-training-methods.html