Kontakttrening

Hver måned så har vi i samarbeid med Karianne på poteterapi en spalte om hundehold som vil berike ditt og hunden din sitt liv! 

Sjekk ut nettsiden til poteterapi! www.poteterapi.com

 

🐶 Kontakt er så viktig, det kan bygge en trygg relasjon og lære hunden å sjekke inn med deg! Kontakktrening bør ikke tvinges frem, den bør komme frivillig fra hunden, da forsterkes den enda mer. Se på det som omvendt psykologi! Ved å la hunden selv tilby kontakt, og få belønning for det, vil det være svært forsterkende. Selvfølgelig må vi hjelpe den! Det gjør vi med legge til rette for at kontakten oppstår, da må vi begynne å trene i trygge miljøer med få triggere, fornså å gradvis øke vanskelighetsgraden. 

 

🐶 Mange tvinger hunden i en sitt eller å få øyekontakt med hunden når den opplever miljøet som vanskelig. Dette er ikke anbefalt, det kan skape ubehag hos hunden og den kan begynne å assosiere «sitt» eller øyekontakt med stress og ubehag. 

 

👉🏼 Begynn allerede når valpen kommer i hus:

 

🐶 Når hunden ser på deg markerer du med bra/yes/flink og gir en godbit/maten. Gjør det inne, så ute og deretter bygger du opp øvelsen. Hunden vil etterhvert assosiere ordene med at den får godbit av deg = den vil se på deg og ta kontakt. Bruk gjerne hundens matrasjon som belønning.

 

🐶 Tren inn en kontaktlyd. Den vil hunden assosiere med å se på, og komme til, deg. Hver gang hunden frivillig ser på deg, og kommer mot deg, lager du kontaktlyden (jeg lager klikkelyd) og belønner hunden ved deg. Repeter noen ganger for dagen, og gjør det til en vane. På den måten vil hunden assosiere kontaktlyden med at noe bra skjer i nærheten av deg. 

 

🐶 Kontaktlyden kan brukes til så mangt; innkalling, avbryte en «uønsket» atferd, å få kontakt i ulike miljøer osv. Jo mer den trenes på, jo bedre sitter den! Så istedefor å kjefte, rope strengt nei osv setter vi grenser på en positiv måte. Kontaktlyden kan gjerne etterfølges av et signal om å «gjøre noe» hunden KAN om den er under stressterskelen. Som fels «søk», som er en avstressende aktivitet og gir hunden noe å gjøre. 

 

🐶 «Opp og ned» er og en fin øvelse for å etablere kontakt og ro feks før dere går ut døren, går fra bilen, entrer et nytt miljø og underveis på turen. Ha hunden foran deg, legg en godbit på bakken foran hunden og i det hunden har spist godbiten markerer du med bra/yes/flink og gjentar noen ganger. 

 

🐶 Gjør det til en vane å trene kontakt, hold øktene korte og «ta hunden» i å tilby dette frivillig og velge DEG fremfor andre! Kontakttrening legger grunnlaget for all videre trening. Lær deg hundens språk og signaler, forstå hunden og tilrettelegg for hen, da blir hunden tryggere på deg og relasjonen bedres. Som igjen fører til en mindre stresset hund.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.