Innkalling

Hver måned så har vi i samarbeid med Karianne på poteterapi en spalte om hundehold som vil berike ditt og hunden din sitt liv! 

Sjekk ut nettsiden til poteterapi! www.poteterapi.com

Innkalling er ferskvare og en ferdighet som bør trenes på ofte. Det er lett å tenke at siden hunden kommer noen ganger, i noen miljøer, så sitter innkallingen. Hunder er utforskende, derfor kan de lett stikke om de oppdager en god lukt, et annet dyr eller om de bare vil på eventyr. Dette er ikke «trass», det er hunden som agerer på det den føler er rett for SEG der og da, altså noe som gir den glede og velbehag. Trikset med innkalling er at du må være det gøyeste hunden vet, da må du først begynne å bygge en trygg relasjon.

Vi trener egentlig innkalling vær dag, for hver gang du belønner hunden for å være nær deg så bygger du deres gøye og trygge sone! Er du smart så sier du innkallingsordet ditt hver gang hunden kommer frivillig til deg, og belønner godt. Da vil hunden tro det er dens idé å komme til deg, vi bruker omvendt psykologi. Ikke bruk innkallingsordet i alle situasjoner, det kan lett forvirre hunden. Det er lett for å rope «Fido, kom, ja kom da, Fido, kommeeeeee. Heeer! Fido, kom da». Dette blir bare støy for hunden, det blir for mange ord som ikke gir den mening.

Lek med hunden din og ha det gøy, i ulike miljøer. Dere får begge dopamin, noe som styrker båndet deres. Hunden vil og få en positiv assosiasjon til deg, og tenke at du er det gøyeste i verden! Det kan være å trene triks, styrke øvelser, leke dralek, søksarbeid og andre aktiviteter hunden finner lystbetonte. Husk, hunden må like aktiviteten, og du må like å leke med hunden. Det er en treningssak for noen, både hunder og mennesker.

Bruk gjerne langline, da har du kontroll og hunden får sin frihet der det er forsvarlig. Selv når det ikke er båndtvang må hunden ha en SIKKER innkalling. Hunden din skal ikke være til sjenanse eller bry for andre. Den kan være så snill som bare det, men det vet ikke andre. Plutselig kan hunden bli redd og føle den må forsvare seg og da er det dumt du at du ikke har kontroll på hunden. Stikker hunden fra deg vet du heller ikke hva andre kan gjøre med den, om de hunden møter blir redde. Den kan også bli påkjørt, skade beitedyr, vilt eller skremme dyreunger. Har du ikke kontroll på hunden, så kan den ikke være løs. Når du er på tur så må du sikre at hunden ikke bare går bort til andre hunder/mennesker, man vet aldri om de er redde, er syke eller annet. Ingen skal måtte bli utsatt for andre hunder i sin intimsone, og hundene må ikke hilse på alle de møter. Vis respekt for de som ikke vil hilse, vi kommer langt med å være høflige og ta hensyn til hverandre.

 

 


 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.