Hunder og smerte

 

Hver måned så har vi i samarbeid med Karianne på poteterapi en spalte om hundehold som vil berike ditt og hunden din sitt liv! 

Sjekk ut nettsiden til poteterapi! www.poteterapi.com

 

HUNDER & SMERTE

 

Vi må huske på at hunder kommuniserer annerledes enn oss mennesker. Vi kan si om vi har vondt, og hvor. Vi går til legen, kiropraktor, tannlege osv, det kan ikke hunder gjøre. De er avhengige av at vi klarer å lese tegnene deres, og det er ikke alltid like lett å oppdage! Ved akutt smerte/sykdom kan man oppdage det raskt, men kroniske smerter (feks muskel/skjelettplager) kan ofte ta lang tid før det oppdages. Hunden må ikke halte for å ha vondt, det er desverre en misoppfatning. I naturen er det et tegn på svakhet å vise smerte, derfor kamuflerer hunder smerte meget godt. 

 

Det er en del tegn man kan se etter:

 

❤️ Overdreven gjesping ellet pesing, spesielt om hunden ikke er varm eller nettopp har vært fysisk aktiv. 

❤️ Om hunden virker stiv og halter, samt vegrer seg for å feks hoppe opp i sofaen eller inn i bilen

❤️ Mange hunder blir rastløse ved smerter, og har vansker med å finne ro eller rett liggestilling. De kan og sove mer, eller mindre, enn vanlig.

❤️ Å klynke, pipe og bjeffe mer enn normalt 

❤️ Hunden kan bli redd lyder. Nyere forskning viser at høye lyder ofte har en bakenforliggende smerte. 

❤️ Om hunden skjelver eller rister kan det være muskulært. Men det kan og være forgiftning, pankreatitt eller nyresykdom.

❤️ Endrer hun atferd og oppleves om aggressiv kan dette være et tegn på smerte. Det anbefales derfor alltid å sjekke hunden godt om hunden plutselig endrer atferd!! 

 

Er du usikker anbefaler vi å få hunden GODT sjekket. Ikke alle veterinærer har lile stor kunnskap om hundens muskler og skjelett. Så få den gjerne sjekket hos en veterinær kiropraktor, dyreosteopat eller en godkjent rehabiliteringsterapeut for hunder. Mange hunder går desverre rundt med ubehag/smerter uten at det blir oppdaget. 

 

Jeg anbefaler deg å lære massasje for hund, på den måten kan du forebygge og tidligere oppdage om hunden din har vondter. Stryking er og en god måte å kjenne etter om noe er som det ikke skal vøre. Kjenner du at musklene er varme kan dette være tegn på betennelse/smerte. Massasje og stryking er også stressreduserende, om hunden liker det, og løser opp stive og støle muskler. 

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.