Etologi - kunnskap om dyrs atferd
Share
Hver måned så har vi i samarbeid med Karianne på poteterapi en spalte om hundehold som vil berike ditt og hunden din sitt liv!
Sjekk ut nettsiden til poteterapi! www.poteterapi.com
Det er et hav av hunderaser, i Norge er det registrert ca 250 ulike raser! Organisert raseavl oppstod på 1800 tallet, noe som førte til enda større variasjon blant hunder. Det avles for mange egenskapsgrupper som utseende, bruksegenskaper, helse, mentalitet (lynnet og atferd) og fruktbarhet. Raseavl er et stort tema og ikke noe jeg skal gå dypt innpå. Men det som er viktig å vite er at alle raser er avlet frem for et spesielt bruksområde, noen for flere. Dette kan skape noen utfordringer for dagens hundeeiere, som ofte «kjøper» hund pga utseende eller trender..
En hund er mer enn en hund, og en rase er mer enn rasebeskrivelsen. Hver hund er et eget individ, akkurat som oss mennesker. Husk; mennesker er og dyr, vi er alle styrt av de samme læringsteoriene. Etologien hjelper oss å forstå dyr, og gir oss ny kunnskap om dem. Etologi er læren om atferdsmønstre i naturlige omgivelser og brukes oftest om studiet av atferdsmønstre hos dyr. Det legges vekt på å analysere atferdens betydning for dyrenes tilpasninger til omgivelsene og forsøke å forstå hvordan atferdsmønstrene har utviklet seg. Husk; atferd har alltid en funksjon; enten vil individet OPPNÅ noe, eller UNNGÅ noe. Dette handler om overlevelse.
En hund som ikke får dekket sine naturlige behov av oss, vil prøve å få disse dekket selv. En gjeterhund vil kunne gjete biler, barn og annet som beveger seg. En varsler vil som regel varsle, og trenger en annen jobb for å få dekket sitt behov for arbeid. En selskapshund sin jobb er å være med familien, da kan ofte seperasjonsangst eller ressursforsvar mot familiemedlemmer oppstå. Mynder trigges av bevegelse og har fels et behov for å løpe. Hunder som er avlet for å trekke, vil trekke. Her er det viktig å vite at de fleste hunder vil trekke i bånd, dette fordi de både går fortere enn oss og har gjerne oppdaget en lukt de vil utforske. Vi mennesker bruker mest synet, hundene bruker mest nesen! Alle hunder må derfor lære seg hva vi rforventer av den når vi feks bruker signalet «gå fint», akkurat som vi lærer dem sitt, ligg og bli. Hunder er hunder, og deres verden er helt annerledes enn vår verden.
Desverre krasjer ofte forestillingen om hva hundehold egentlig er med hva man tror. Ikke alle hunder liker kos, noen er kresen, noen er optimister, andre er pessimister, noen har masse energi mens andre har mindre energi. Noen hunder kiker ikke andre hunder, noen hunder liker bare de av samme kjønn og andre igjen er skeptisk til mennesker. Mye ligger i hundens gener, og mye ligger i hundens oppdragelse og trening. Det er derfor viktig å se til at hunden får oppfylt alle sine grunnleggende behov:
- Biologiske behov
- Følelsesmessige behov
- Sosiale behov
- Behov for positiv/fryktfri trening
- Kognitive behov
Sjekk gjerne denne lenken om hunders behov:
https://www.donoharmdogtraining.com/hierarchy-of-dog-needs-presentation